sunnuntai 20. elokuuta 2017


8. Anonyymi porakaivon korjaustarina
 

Ennen korjausta
Omakotitalon vanhaan kuivuneeseen rengaskaivoon on 6 metrisellä rautaputkella maaporattu porakaivo. Kaivon vedessä on laatuongelmia, mm. värjää ja on ruosteista. Patruunasuodatin tukkeutuu ja on puhdistettava viikoittain.

Korjattavassa kohteessa veden rautapitoisuus:,Epävakaa, aistittavat virheet            1-2 mg/l.
Laatuvaatimus veden rautapitoisuudelle:                                                                        alle 0,3 mg/l

Korjaajan tieto suomalaisen kalliopohjaveden rautapitoisuudesta, virheetön          alle 0,05 mg/l

Korjaus 2008
Kaivoon vaihdettiin onnistuneesti ruostumaton teräs suojaputki. Poistetiin ruosteinen suojaputki. Seinämävahvuudeltaan 4 mm suojaputki oli syöpynyt puhki alle kymmenen vuoden aikana. Putkiseinämässä oli vesirajan kohdalla kaksi, halkaisijaltaan noin 3-4 mm reikää. Syöpymiskraatterin muodon perusteella kuoppakorroosio on edennyt maapuolen suunnalta. Putkiseinämän sisäpuolinen korroosio oli tyypiltään tasaista yleiskorroosiota.

Korjauksen jälkeen
 Veden rautapitoisuus on alentunut vuosi vuodelta ja on nykyisin hyvää.
Omistaja on tyytyväinen korjaustulokseen ja veden laatuun. Patruunasuodatin on edelleen, mutta suodattimen puhdistusväli pitkä.
Veden rautapitoisuus:  0,1-0,5 mg/l, tavoite ei toteutunut.

Syy: Rakenneperäinen syväksi edennyt happikatovaurio, täydellinen korjaantumien tasoon 0,05 mg/l, jää nähtäväksi.

Asiakas
”Yllättävän nopeasti suojaputki reikiintynyt. Veden käyttöarvo parani selvästi. Ei enää värjääntymiä. Suodattimen huoltoväli vuosittain.”

Asko Vasarvuori
Porakaivon korjauksen asiantuntija

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti