maanantai 14. elokuuta 2017


7. Anonyymi porakaivon korjaustarina

 Ennen korjausta
Kiinteistölle on ruostuvalla seitsemän merisellä maaputkella porattu kaivo, jonka vedessä on ollut rautapitoisuudesta johtuva ongelma. Järjestelmässä on suodatin. Ruostuvaa suojaputken rakennetta ei ole muovieristetty. Kaivossa on ajoittain paineellisuudesta johtuvaa ylivirtausta, joka alentaa liukenevasta maaputkesta johtuvaa veden rautapitoisuutta ratkaisevasti. Ylivirtaus johdetaan poistoputkella viereisen pellon ojaan.
Kiinteistöllä on ollut kaksi omistajan vaihdosta. Kiinteistö on yksityisessä asuntokäytössä. Kaksikymmentä vuotta vanhan kaivon maaporausputki päätettiin vaihtaa ruostumattomaan teräs suojaputkeen.

Ennen korjausta suojaputki jatkettiin siten, että ylivirtaus estyi ja saatiin todellinen veden rautapitoisuus myös virtaamattomana.
Veden rautapitoisuus: 1- 35 mg/l, epävakaa, aistittavat virheet.

Korjaus 2004
 Materiaalinen korjaus onnistui suunnitelmien mukaisesti.
Standardin mukainen veden laatutavoite alle 0,3 mg/l

Korjaajan kokemusperäinen tieto kalliopohjaveden luontaisesta rautapitoisuudesta on alle 0,05 mg/l
 
Korjauksen jälkeen
Kaivovedessä oli kaksi vuotta rautaista jäämäpitoisuutta 1-2 mg/l. Jäämistä puhdistuttuaan kaivovedessä ei ole rautapitoisuudesta johtuvaa ongelmaa. Raudattomuus on todettu viranomaisen valvontatutkimuksessa. Vesi on kaikissa olosuhteissa rautavapaata kalliopohjavettä kaivon käyttöasteesta riippumatta.

Veden rautapitoisuus: Alle 0,05 mg/l, tavoite toteutui.
Asiakas

 ”Omistaja on tyytyväinen veden määrään ja laatuun. Veden ohijuoksutusta eikä suodatusta tarvita”   
 

Asko Vasarvuori
Porakaivon korjauksen asiantuntija

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti