sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

 

Porakaivoveden haitta- ja vierasaineiden alkuperä ja osuus

 

Miksi porakaivovesi on laadultaan mitä milloinkin?

Siksi, että kaivorakenne on epävakaa- päästäen pilaava ja rakennehaittaavuudet ovat veden virtaaman funktioita.  

Maannoksen alaisen kalliopohjaveden ja sen pilaantumisen todistelua

-jos porakaivosta saat kestävästi hyvälaatuista vettä, onnittelut ! Tällöin se edustaa hyvää kaivonrakennustapaa ja kalliopohjavesilaatua. Nämä kaivot soveltuvat hyvin pohjaveden laatukuvan määrittämiseen. ( Esim. Kallioniemi. T 10 m muovikonsepti OK)

-jos porakaivostasi saat vaihtelevasti suurella laatuhajonnalla huonolaatuista epävakaata vettä, kaivosi vesi ei edusta pohjavesilaatua. Vahinko ! Nämä kaivot eivät sovellu pohjaveden laatukuvan määrittämiseen lainkaan suuren tuhansien prosenttien mittausepävarmuuden vuoksi.

-jos kaivosi vesi on huonolaatuista se ei missään tapauksessa ole osoitus tavan mukaan väitetystä pohjaveden huonolaatuisuudesta, vaan osoitus muusta ihmisperäisestä pilaavasta tekijästä. Näiden kaivojen näytevesi siis osoittaa ympäristövahinkoa, rakennusvirhettä ja korjausvajetta.

Todentaminen materiaalisimulaatiolla

Koska kalliopohjavesi uuden 30 vuoden aikana hankitun tiedon mukaan on laadultaan erinomainen, porakaivoveden huonoksi pilaavat haita- ja vierasaineet ovat 100 % luonnottomia.

Kun reaktiiviset haittatekijät poistetaan kaivosta, pilaantunut vesi muuttuu ennallistuttuaan erinomaiseksi. Kun hyvälaatuista pohjavettä antava kaivorakenne muutetaan pilaavaksi reaktiiviseksi teräsrakenteeksi, pohjavesivesi pilaantuu ja tulee epävakaaksi porakaivovedeksi  

Päättely

Kalliopohjavesi on erinomaista vakiolaatua ja luultua parempaa. Koska lainvastainen toiminta vakavassa ihmisten terveyteen, turvallisuuteen ja ympäristöön vaikuttavassa asiassa on jatkunut vuosikymmenet, syntynyt tila täyttää hyvin skandaalin tunnukset.

Suositus

Porakaivon rakennusteollisuuden yhdessä viranomaisten kanssa tulee kaivotuotanto saattaa isossa kuvassa vaatimustenmukaiseksi, jolloin saadaan pohjavesi pohjavesilaatuna hyötykäyttöön kestävästi ympäristöä kunnioittaen. Näin voidaan todeta kalliopohjaveden tilastollinen erinomaisuus, josta tulee myös peruste uudelle tieteelliselle tutkimukselle, geologiselle teorialle ja standardille.

 Porakaivonomistajat ry     Pj. Asko Vasarvuori

Viitelait: Suojelu- ja ympäristön vaikutusarviointi laki (YVA)

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti