lauantai 18. maaliskuuta 2023

 

Porakaivo ja paineistajat

 

Paineistajat

Paineistajina esiintyvät kaivon poraajat, kaivon paineaukaisijat, kaivon pesijät ja kallion räjäyttäjät.

Porakoneet käyttävät paineilmaa porakaivon valmistuksessa. Jos kaivo jää kuivaksi tulee paikalle paineaukaisija, joka johtaa porauskuiluun suuren paineen veden antoisuuden lisäämiseksi. Silloin kun kaivo menee syystä tai toisesta huonoon kuntoon, kutsutaan paikalle korkeapainepesijä. Pesijä johtaa porauskuiluun paineilmaa ja painevettä irrottaakseen seinämiltä ja pohjasta likaa ja paine työntää lian pois kaivosta. Louhostyömailla käytetään räjähteitä paineenmuodostamiseen. Paineisku on valtava, terävä ja vaikutus sen mukainen.   

Paineistuksen riskit

Paineella on siis pyritty ratkaisemaan jokin toiminne tai ongelma, joko porakaivon valmistuksessa tai porakaivon ylläpidossa tai kallioperän louhinnassa kaivoksilla. Piittaamatta mitä haittoja paineesta syntyy. Olisi parempi, kun ei painetta käytettäisi lainkaan. Tämä sen vuoksi, että paine nostaa riskitasoa ratkaisevasti.

Paineriskiä voisi verrata lääketieteessä verenpaineeseen. Veren ylä- alapainetta ja siihen vaikuttavia tekijöitä seurataan tarkkuusmittareillä, valvomalla, ruokavaliolla ja lääkehoidolla sekä valistuksella. Paineen vähäisempikin poikkeama aiheuttaa verenkierrossa vaurion ja kuoleman. Paineistusta vältetään kaikin tavoin. Verenluovutuksessa otetaan verinestettä vain sen verran, minkä haitatta voi ottaa.

Vakavat riskit

Suurimmat paineistukset tehdään räjäyttämällä kallion louhinnassa ja porakaivon paineaukaisulla. Näissä toimenpiteissä haittavaikutukset pohjavesiesiintymässä on voimakkaita ja ulottuvat etäälle satoja metrejä jopa kilometrejä paineistuskohdasta. Luontainen kerrosrakenne rikkoutuu, saastuu ristiin.  

Paine leviää hydraulisesti johtavassa kalliopohjavesikerrostumassa aiheuttaen hallitsemattoman riskin pohjavesiesiintymään. Paine leviää kerrostumaan ja muodostuu luonnottomia puhtaiden ja likaisten verkostoja luontaisiin ruhjejärjestelmiin, vaikutusalueen kaivoihin ja avovesitöihin sekä maannokseen.

Paineistuksella hankittu vesi on milloin mitäkin. Näin hankittu vesi ei aina ole pohjavettä vaan on enemmän tai vähemmän epäpuhdasta, epäterveellistä ja epävakaata vettä.

Paineistuksen levitessä pohjavesialueella aiheutetaan naapurustossa vakavia muutoksia jo oleviin pohjavesikaivoihin ja niiden veteen. Hyvät ja huonot vesilaadut sekoittuvat ristiin. Naapuriin porattaessa uutta kaivoa saatetaan pilata naapurin vanha kaivo terveyshaitallisella porausjätteellä. Räjäytettäessä kalliota saatetaan vahingoittaa vaikutusalueen porakaivorakenteet ja sen vesi.    

  Valvonta ja painelaki

Paineistukseen liittyy vaaroja. Tämän vuoksi paineistuksesta on säädetty painelaki. Lakia ei ole juurikaan sovellettu ko. kallioperän paineistukseen kaivoksilla eikä kaivonporauksessa.

Lain soveltamisohjetta ei ole sisällytetty ympäristön johtamisjärjestelmiin. Ohjeet puutteelliset, eikä tämän vuoksi ole mahdollista valvoa paineistuksen vaaroja.

Villi pohjavesikerrostuman paineistus on aiheuttanut runsaasti riitaisuutta kuluttajien keskuudessa. Juttuja käsitellään riitalautakunnassa ja käräjäoikeudessa tuon tuostakin.

Asialle tulisi tehdä jotain. Kallioperän paineistusriskit tulisi ottaa haltuun ja ohjeistaa ja organisoida valvonta, asentaa mittausanturit ja luoda korvauskäytännöt.

Mielestäni tämä kuuluisi paine-, suojelu- ja ympäristönvaikutusarviointilain piiriin (YVA)

Paineeton kaivonrakentaminen

Tutustuessani 1994 Ranskassa luonnon kivennäisvesitehtaiden vedenhankintaa ja porakaivoihin. Laatuvesille kaivo tehdään ilman paineistusta alusta loppuun ja vielä käytettäessäkin paineistamatta.

Porakaivo tehdään sedimenttiseen kallioperään kolmijalka kahmariperiaatteella ilman paineistusta. Kaivoa ei paineaukaista eikä painepestä.

Kaivosta ei oteta enempää vettä, kuin se luontaisesti vaurioitumatta antaa.

Kaivot ovat itsepuhdistuvia, jaloteräsrakenteisia, jotka antavat korkealaatuista luonnon kivennäisvettä. Pohjavesien suoja- alueet ovat jopa 10 km kaivolta.

Tehtaassa on oma laboratorio, jossa työskentelee 40 asiantuntijaa. Asiantuntijat huolehtivat veden laatuvalvonnasta, periaatteella että vesi ei anna anteeksi mitään.

Tämä menetelmä ei sovellu Suomen kovalle kiteiselle kallioperälle, mutta on siinä miettimistä meille skandinaaveille.

 

Porakaivonomistajat ry

Vastaava konsultti Asko Vasarvuori

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti