maanantai 14. helmikuuta 2022

 

Porakaivon rengasterän ongelmat

 

Rengasterä vallannut markkinat

Vuosituhannen vaihteessa yleistyi porakaivon maaporauksessa symmetrinen ns. rengasterä, joka kiinnitetään maa- teräsputken alapäähän hitsaamalla. Aikaisemmin maaporaus tehtiin epäsymmetrisellä odex- menetelmällä.

Terä on kertakäyttöinen. Terä jää kaivoporauksen seinämään pysyväksi rakenteeksi ja sen materiaali on teräs. Terään on upotettu kovametallinastat, jotka rouhii kallioon reiän.

Poraus on tuonut helpotusta ja nopeutta maaporauksen tekniseen toteutukseen, mutta samalla vaikeuttanut kaivon käyttövarmuutta ja veden laatuvaatimusten toteutumista.

Rengasterästä porausrasitus aiheuttaa ”puukonteräviä teräspurseita”, jotka vaurioittavat pumpun vesi- ja sähköjohtimia välittömästi asennuksesta alkaen. Seurauksena toistuvia käyttöhäiriöitä samalta kaivosyvyydeltä. Lisäksi rengasterästä johtuvat vesi- eroosiovuodot aiheuttavat veteen hiekkaisuutta ja pumpun vaurioitumisen.

Rengasterä muodostaa putki- kallio liitokseen vuotoalttiin seulan, koska rengasterä jää kovametallinastojen kannatukselle ja renkaan liukupinnat yhdessä muodostavat vuotoriskin.

Rengasterällä ei ole korroosionkestävyyttä. Tämän vuoksi terä ei sovellu ruostumattomalla teräksellä poraamiseen.

Rengasterän aiheuttamat epäpuhtaat vesi-, eroosio- ja päästövuodot aiheuttavat puhtaan pohjaveden laatuhäiriöt ja pilaantumisen.

Rengasterä on osoittautunut materiaalin vaihdoissa ongelmalliseksi, koska sen poisto kaivosta takertelee, vaikka nostovoima on yli 120 tn.  

 

Työputkiporaus

Rengasterä soveltuu vain työputkella poraamiseen, jolloin pysyväksi rakenteeksi jää korroosiota kestävä suojaputkirakenne ja työputki poistetaan porausvaiheiden lopussa.

  

Muovieristyksen riskit

Urakoinnissa ongelmat on tiedostettu ja kaivoja pyritään eristämään sisäpuolisin muoviputkituksin. Muovieristys ei ole korroosionsuojapinnoite, eikä estä ruostumista. Eristysputken putki- putkeen ja putki- kallioon liitosvarmuudessa ja paineenkestossa on esiintynyt omat ongelmansa ja riskinsä. Ympäristöhallinnossa eristäminen eristävänä hyväksytään. Eristämisestä ei anneta tarkempia suunniteltuja ohjeita, miten kestävä eristävyys saavutetaan. Saavutetaanko mitenkään? Eristysvarmuus jää urakoitsijan vastuulle, josta on syntynyt lukuisia riitajuttuja.

 

Heinola 14.2.2022

Asko Vasarvuori

Porakaivoneuvonta

 

Copyright©2022. Asko Vasarvuori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti