tiistai 27. heinäkuuta 2021

 

Porakaivosta rautapitoista vettä

Rautapitoinen porakaivon vesi

Porakaivossa veden rautapitoisuus on yleisin laatuhaittaa aiheuttava tekijä.

Uuden tiedon mukaan porakaivon teräs- maaputki yksin aiheuttaa rautaongelman ja vahingon.

Aikaisemmin olemme harhautuneet ja uskoneet rautapitoisuuden johtuvan yksinomaan luontaisista maaperän liukenemisreaktioista.

Kalliopohjavesi onkin laadultaan luultua ratkaisevasti parempaa ja täyttää luontaisena laatuvaatimukset.

 

Rautapitoisuus hajoaa

Rautapitoisuuden suuri vaihtelu johtuu siitä, että veden virtaustekijä vaikuttaa suoraan laimentaen tai rikastaen kaivoveden rakenneperäistä rautapitoisuutta.

Pienellä virtaamalla rakenteen päästämä rautamäärä saa aikaan pitoisuuden nousun, kun ulosvirtauksessa veden mukana poistuva rautamäärä on päästömäärää pienempi. Vesi saastuu raskas- päästömetalleista käyttökelvottomaksi.

Suuremmalla virtaamalla rakenteen päästämä rautamäärä on pienempi, kuin pumpattavassa vedessä poistuva rautamäärä. Vesi puhdistuu raskas- päästömetalleista.

Yksityisellä kiinteistöllä varsinkin viikonloppu- kausikäytössä loma-asunnolla veden ottamattomuus ja veden otto kaivosta vaihtelee selvärajaisesti ja samoin myös laatu.  

 

Testaa- ja poista rakenneperäinen rautaongelma

Rakenneperäinen rautaongelma on mahdollista poistaa kokonaan järjestämällä porauksen jälkeen keskeytymätön veden virtaama suuruudeltaan vähintään noin 1000 l/ vrk. Testi edellyttää kaivolta riittävää veden antoisuutta.

Rautaongelma voidaan poistaa myös poistamalla reaktiivinen päästömateriaali ja korvaamalla materiaali päästämättömällä ratkaisulla.  

 

Porakaivon korjauspilotti kulmakivet  1993- 2021

Ongelmissa 600 yhteydenottoa porakaivon korjaajaan

Porakaivoissa vesihuolto- ongelmat todellisia

36000 hylky- porakaivoa Suomessa

30 porakaivon ongelmamateriaalin vaihto- peruskorjausta

veden laadun onnistumis- % materiaalin vaihdolla 95 (Päästöjäämät esti onnistumisen 5 %)

10 ruostumattomaksi valvottua neitseellistä kaivoporausta, veden laadun onnistuminen 100 %

Pilotin rahoitus: Julkinen 150 000 € + kaivonsa korjauttaneet kuluttajat 50 000 € yht. 200 000 €

Pilotin tulos

Luontaisen pohjaveden laatukuva muodostunut perinteisesti tuhansia prosentteja virheelliseksi, koska reaktiivisista porakaivoista otetut pohjavesinäytteet pilaantuvat kaivoprosessissa teräsrakenteesta. Perusteluna: ”Muutakaan vesinäytteen saantimahdollisuutta ei ollut”.

 Pilotti osoitti luontaisen maannoksenalaisen maa- ja kalliopohjaveden tasalaatuiseksi ja ongelmattomaksi ruostumattomalla teräsrakenteella. Osoitti myös veden moninaiset laatuongelmat yksin rakenneperäisiksi.

Reaktiivisten kaivojen veden laatua epävakaaksi muuttavat tekijät ovat vuorovaikutteisia, suoria ja epäsuoria. Sähkökemiallista rakenneperäistä veden metalloitumista, rakenteellinen hapenkulutus- happikato ja rakenneperäinen epäsuora mobilisaatio.  Näiden seurauksena esteettistä oirehtimista haju, väri ja makuvirheinä sekä kuolleisuutena. Raskasmetallien terveysvaikutukset, joista eräiden tiedetään olevan hyvin myrkyllisiä jo miljardisosapitoisuuksina juomavedessä. 

Tuhoisuus syntyy virherakenteen reagoidessa, päästöjen ja veden marginaalivirtaaman tulona. Tällainen olosuhde on mm. yksityisessä kiinteistökohtaisessa teräs- pora- ja putkikaivoon perustuvassa vesihuollossa.

 

Maannoskaivot

Luontaista veden ohimenevää metalloitumista tapahtuu 0-3 m syvyydessä reagoimattomissa maannoskerroksen kaivoissa, vaikka materiaali on kivipohjainen betoni tai muovi. Tästä on seurauksena myös maannoskaivojen veden laatuongelmat ja korkea hylkyprosentti sekä terveysriski.  

 

Rautavapaa porakaivo

Porakaivoja koskevien ohjeiden päivittäminen ja riskien haltuunotto.

Kaikki pohjavesikaivojen mallit tulee testata kokeellisesti vuoroin reaktiivisella ja vuoroin reagoimattomilla ratkaisuilla, jotta ymmärrämme hyvällä varmuudella kaivojen rakenteen syy seuraussuhteet veden laatuun ja käyttöturvallisuuteen. Ymmärrettyämme juurisyyt, on mahdollista estää vahinkotilan syntyminen porakaivojen ainevalintoja ja työtapoja kehittämällä sekä valvonnalla.

Ohjeiden päivitys: Maannoksen alle johdetaan kestävät, vaatimustenmukaiset reagoimattomat suojarakenteet. Organisoidaan valvonta ja tarkastukset.  

-ympäristöterveys suojelulait 763/1994 ja 2000/86

- ympäristövaikutusten arviointi. (Porakaivot) Laki 252/2017

 

Heinola 24.7.2021

Porakaivopilotin toteutus: Pohjavesikonsultointi Asko Vasarvuori

www.porakaivokorjaus.fi

Blogi: Porakaivojen maailma- maailman porakaivot

www.sos-arsenic.net

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti