tiistai 12. huhtikuuta 2016

3. Anonyymi porakaivon korjaustarina

Ennen korjausta

Omakotitalon porakaivo. Talo on kytketty kunnalliseen vesijohtoon. Seitsemän metrisellä rautaisella teräsputkella maaporatun porakaivon vesi on ollut rautapitoista, eikä tutkimuksen mukaan sovellu talousvedeksi. Tämä ei haitannut, koska vettä käytettiin vain puutarhan kasteluun. Neljän vuoden kuluttua pumppu lakkasi toimimasta. Pumpun korjaus ei onnistunut koska pumppu on juuttunut poraukseen. Juuttumisen aiheutti irronnut pumppukaapeli tai sortuma. Puhelinyhteydet porakaivon rakennusurakoitsijaan eivät tuottaneet tulosta, vaan urakoitsija kieltäytyi yhteistyöstä ongelman ratkaisemiseksi.
Rautapitoisuus: 0,5- 2 mg/l, epävakaa
 
Korjaus
Vanhasta porakaivosta poistettiin ruostuva suojaputki ja se umpioitiin savella juuttuvine pumppuineen.
Porattiin rinnakkaiskaivo noin viiden metrin etäisyydelle vanhasta porakaivosta. Uusi porakaivo rakennettiin vakuutusyhtiön korvausrahoituksella ja porausmateriaalina käytettiin ruostumatonta terästä 168,3x 4mm. Suojaputkisyvyys 12 m, jotta sortumilta vältytään. Kaivoon saatiin riittävä vesituotto ja uppopumppu asennettiin suojaputkiosuudelle juuttumisen estämiseksi. Kahdentoistametrin syvyyteen asennettu uppopumppu on varustettu kuivakäyntisuojalla.
 
Korjauksen jälkeen
Kaivo pumppuineen on toiminut moitteettomasti jo viisitoista vuotta korjauksen jälkeen ja veden määrä ja laatu on erinomainen. Vedessä ei myöskään ole rauta- eikä ruosteongelmia. Veden laatu korjaantui ja käytetään nykyisin myös juomavetenä.
Toimenpiteillä vältettiin pahempi pohjaveden ympäristövahinko, joka aiheutuu katkeavasta, marginaalisesta vedenkäytöstä. Pohjavesikerrostumaan haudattu ruostumatonta terästä oleva pumppuromu ikiajoiksi.
Rautapitoisuus alle 0,05 mg/l, vakaa
 
Asiakas
”Porakaivon rakentaja lyö luurin korvalle sen sijaan, että avustaisi ongelmassa.”

 
Rinnakkaisen ruostumattoman teräskaivon poraus alkamassa.
Asko VasarvuoriPorakaivokorjauksen asiantuntija
050-3503101
www.porakaivokorjaus.fi 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti