torstai 9. huhtikuuta 2020


Painemansetti ja porakaivon veden laatu
 

Porakaivon veden laatu

Porakaivoissa esiintyy yleisesti suojaputkituksesta ja eristeistä johtuvaa veden laadun pilaantumista. Myöskin esiintyy ylisuuren vedenpumppauksen hydraulisen murtuman aiheuttamaa eroosioperäistä veden laatumuutosta ja pilaantumista. Näissä tapauksissa veden laatutekijöinä esiintyvät tapauksittain epävakaat kohonneet metallipitoisuudet, humus, pinnalliset epäpuhtaudet ja maa- ainespitoisuudet. 

 Painemansetti

Painemansetti on 1980-luvulla kehitetty porakaivoissa esiintyvien veden laatuhäiriöiden ehkäisyyn. Onnistuessaan painemansetti on edullinen ja näppärä tapa suorittaa veden laadun korjaaminen pohjavesilaatuun.

Painemansetti asennetaan paineellisen nousujohdon väliin halutulle kaivosyvyydelle. Paineella laajennettava kuminen mansetti nimensä mukaisesti tiivistyy vesi- tai ilmanpaineella tulpaksi porauskuiluun jakaen epäpuhtaan ja puhtaan pohjaveden erilleen toisistaan. Hyvä asennuspaikka on syytä varmistaa TV- kuvauksella, jos mahdollista. Kuvausta voi rajoittaa porakuilussa oleva korkea pohjavesitaso, suuri kaivon vedenantoisuus sekä veden sameus.

Takuuvarmuutta on mahdotonta antaa eristämisen onnistumisesta.


Painemansetin riskit

Porakaivojen korjauksen yhteydessä on tullut esille peinemansetilla onnistuneita ja epäonnistuneita yrityksiä veden laadun korjaantumisessa ja palauttamisessa pohjavesilaatuiseksi. Painemansetin tehoa voi huonontaa kallioperän rikkonaisuus ja kalliorakenteen vertikaaliset pystykaateet. Tällöin on mahdollista, että epäpuhdas vesi virtaa kallioperän johtavissa pystyrakenteissa ohittaen mansetin. Näissä tapauksissa mansetti on tehoton. Vertikaalisesti johtamattomissa, ehjissä kalliorakenteissa, joissa vesi virtaa porakuiluun pintarakenteista ja toisaalta pohjarakenteista, on hyvät mahdollisuudet suojaputkiperäisten vaurioiden eristykseen.

Porakaivoissa, joiden vedentuotto perustuu kallion pinnalliseen rapautumiskuoreen, ei mansettia voida käyttää, koska mansetti estää veden tulonielun porakuiluun ja kaivo kuivuu.

Eräät tunnolliset toimijat porakaivoalalla eivät suosi lainkaan painemansettia siihen liittyvien suurten riskien ja ennustamattomuuden vuoksi.


Eräitä esimerkkitapauksia ongelmista:

-painemansetti ei salli ruostuvan materiaalin poistoa rakenteesta

-painemansetti voi eräissä eroosio- sortuma vuototapauksissa vaikeuttaa mansetin/ pumpun huoltoa

-epäpuhdas vesi ohittaa kalliorakenteessa pystysuuntaisesti mansetin

-mansetin paineeton häiriötila voi aiheuttaa veden laatuun äkillisen pilaantumisen

-mansetti alentaa kaivon vedenantoisuutta ja siksi lisää hydraulista murtumaa
 

Eristämisen soveltuvuus korroosiohaittojen ehkäisyssä

Painemansetti ei estä ruostuvan suojaputken korroosiota, mutta on mahdollista kaivoyksilöittäin  palauttaa kaivoon pohjavesilaadun. 

Korroosiohaittojen ennaltaehkäisyyn on paras tapa suorittaa korroosiota kestävät ja oireettomat materiaalivalinnat, kuten haponkestävä ruostumaton teräs.

Virheellisten ainevalintojen seurauksena mm. oireellisten korroosiohaittojen ehkäisyyn tunnetusti käytetään eristysputkia, suodatusta, ohijuoksutusta ja eristysmansetteja.
 

9.4.2020 Heinola

Asko Vasarvuori, porakaivon korjauksen asiantuntija

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti