torstai 11. maaliskuuta 2021

 

Kalliopohjaveden laatu tutkimatta

 

Vesinäytteet päästävistä porakaivoista

Kalliopohjavedestä ei saada näytettä tutkittavaksi ilman porakaivoa. Tästä on seurannut se, ettemme tiedä pohjaveden luontaista laatua, koska porakaivossa vesi pilaantuu rakenteesta. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan tiedämme, että veden laatu muuttuu porakaivoprosessissa virratessaan porakaivon läpi. Kähkölä. K. 2005. Tutkimus osoittaa 3500 prosentin rakenneperäistä laatumuutosta. Nyt tiedämme, ettemme ole tienneet pohjaveden laatua.

Porakaivopilotti Porax

Toteuttamassani porakaivojen Porax- korjauspilotissa tuli esille olennainen uusi tieto, joka osoittaa kallioporakaivojen huonon veden laadun johtuvan yksin kaivon rakenteesta sen ainevalinnoista ja työtavoista. Itse maannoksen alainen kalliopohjavesi on laadultaan erinomaista ja täyttää hyvälaatuisen talousveden teknis- terveydelliset laatuvaatimukset.

Rakenne muuttaa herkkää vesiekologiaa

Porakaivon rakenne, paineaukaisu ja muu ihmisen toiminta muuttaa moninaisesti pohjaveden ekologiaa. Syytekijöiden eritelty, voimakkuus alkuperäosuudet on haastavaa usein mahdotonta määritellä. Seurauksena teollisuuden-, viranomaisten- ja kuluttajien välinen spekulointi.

Ongelmaan uusi tutkimusmalli

Olen kehittänyt ns. Niri- tutkimusmenetelmän, jossa suljetaan pois kaikki ihmisen aiheutus ja todetaan alkuperäinen maannoksenalaisen kalliopohjaveden laatu. Tämän jälkeen samassa testitilassa vaihdetaan testirakennetta ja todetaan testitulos.

Veden virtaama ohjaa rakenneperäistä vaikutusta

Rakenneperäinen kokonaisvaikutus on todettu riippuvaiseksi veden virtaamasta siten, että yhden talouden keskeytyvällä virtaamalla 0-0,5 m3/d rakenneperäiset vaikutukset voimistuvat ja johtavat usein korjauskelvottomuuteen.  Kunnallisella vesivirtaamalla rakenneperäiset vaikutukset eliminoituvat.   

Vertaa kunnalliseen veden laatuun

Pohjaveden laatuverrokkina tulisikin käyttää suunnitelmallisesti maannoksen alaiseksi rakennettujen kunnallisten suurvirtauskaivojen veden laatua. Tähän laatuun tulee tavoitella myös yksityisillä vesikaivoilla. Järkevin tapa päästä tavoitteeseen on ehkäistä kaivoratkaisuilla ennakkoon pohjaveden laatumuutos.

 

 

 

 

 

Copyright© 2021 Asko. Vasarvuori

 

Tilastotietoa

Kaivoveden rautapitoisuus µg/l.  Vaatimustaso alle 300 µg/l

Kaivotyyp

lukum

Minimi

P5

P25

Mediaa

Keskiarv

P75

P95

Maksimi

Kunnall.

>1000

m3 /d

90

9

12

22

46

53

 

67

130

230

Yksityinen

Porakaivo

1031

<30

<30

<30

30

 

358

140

1542

39900

Yksityinen

Maakaivo

1739

<30

<30

<30

30

 

786

120

1863

133000

Porax

pilotti

40

<50

<50

<50

<50

<50

<50

<50

<50

Läh Lähteet: Vesi- Instituutin julkaisu 4, 2008 s.135      ja            Porax- pilotti Vasarvuori. A.

 

Päättely

Kunnallisen veden rautapitoisuus 9- 230 µg/l on vaatimustenmukainen.

Yksityisten kaivojen veden laatu mediaanipitoisuutena <30- 30 µg/l, joka on vaatimustenmukainen näytteenottohetkellä. Huonompi mediaanipuolisko 358-133000 µg/l on epävakaasti vaatimustenvastainen näytteenottohetkellä. Voidaan päätellä, että puolet kaivojen vesistä näytteenottohetkellä on muovirakenteisia ja ok vesiä. Toinen puolikas rakenneperäisesti epävakaaksi saastuneita vesiä.

Ei käytössä olevien yksityisten hylky- ja maalämpökaivojen ryhmä on suuri, satoja tuhansia kaivoja. Näiden ympäristöä rasittavien kaivovesien laatua eikä tilaa ole tutkittu.  

Yksityisten maakaivojen rautalähde on maannos, koska ei ole maannoksen ohittavaa liukenevaa rautaputkea, vaan vuotava betoni rengasrakenne.

Porakaivovesien rautalähde ei ole maannos, vaan maannosvaikutuksen estävä liukeneva rautaputki-materiaali.

Porax- materiaalikorjatuissa ja valvotuissa kaivoissa on maannosraudan estävä liukenematon suojaputki, jolloin vedessä ei ole rakenneperäistä rautaongelmaa maannoksesta eikä materiaalista. Tällöin kaivojen vesi edustaa hyvin vakaata pohjavesilaatua ja rautapitoisuus on  <50 µg/l.

 

Asko Vasarvuori

Porakaivojen kokemusasiantuntija

 

Copyright ©2021 Asko Vasarvuori

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti