keskiviikko 6. syyskuuta 2017

17. Anonyymi porakaivon korjaustarina


17. Anonyymi porakaivon korjaustarina
 
Ennen korjausta
Loma-asunnolle on aikanaan rakennettu porakaivo. Kaivo on vanha.  Kaivossa on hiiliteräs, ruostuva suojaputkirakenne. Vettä nostetaan käsipumpulla, joka on galvanoitua terästä. Kaivon vesi huonolaatuista ja sen laatu paranee kun käsipumpulla pumppaa noin sata ”iskua”. Kaivolla tehtiin uppopumpulla koepumppaus, joka osoitti pohjaveden hyvälaatuiseksi. Tässä kaivo- olosuhteessa syvä pilaantuminen on estynyt.

Vedestä todettu korkea, epävakaa rautapitoisuus. Aistittavat veden laatuvirheet:  0,1-5,0 mg/l
 Korjaus 2016

Kaivoon asennettiin ruostumaton teräsputki. Vanha ruostuva suojaputki ei irronnut 60 tn nostovoimalla. Suoperäinen täkkäysmaa petti. Ruostuva suojaputki kapseloitiin tiivistysmassan sisään. Asennettiin asiakkaan valitsema uppopumppu, jonka asennuksessa ja käytössä ilmeni ongelmia. Veteen ilmestyi messinkiä. Syyksi todettiin siivilän pois siirtymä ja hiekka. Hiekka irrotti messinkijuoksupyörästä messinkihilettä, joka esiintyi vedessä messinkihileenä, laskeutumana. Pumppu vaihdettiin ja hile loppui.
WHO standardin mukainen veden rautapitoisuuden tavoite:                                                                   alle 0,3 mg/l

Korjaajan kokemusperäinen tieto kalliopohjaveden luontaisesta rautapitoisuudesta                          alle 0,05 mg/l
Korjauksen jälkeen

Veden rautapitoisuus:, Laatu on vakio ja tavoite toteutui. Jälki rakenneperäisestä raudasta               0,11 mg/l 
Asiakas

”Asiakas ei ole tyytyväinen korjaukseen, kun vanhaa ruostuvaa putkea ei saatu nostettua pois. Ei tyytyväinen valitsemaansa pumppuun. Ei tyytyväinen kaivon veden laatuun, koska tutkimuksessa löytyi 1 enterokokki. Asiakas on tyytyväinen veden alhaiseen rautapitoisuuteen.”  
 

Asko Vasarvuori
Porakaivon korjauksen asiantuntija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti